SIAKAP STIM ASAM BOI...ini je masak bila malas...hehehe |
sumber : hanamemories
Bahan-bahan
- Ikan yang sesuwai utk kukus (siakap, kerapu etc )
- 1/2 biji bawang besar - hiris
- 2 ulas bawang putih - ketuk
- 1-2 batang serai - hiris
- 1 inci halia - hiris memanjang halus
- 5 biji asam boi putih atau lebih
- 1/4 batang carrot - hiris memanjang halus
- Tomato cherry @ biasa - belah 4
- Daun ketumbar (tak letak sbb takde)
- 1 sudu sos ikan (tak letak sbb takde)
- 1 sudu kicap cair (tak letak sbb takde)
- 1 sudu sos tiram - (optional)
- Hirisan limau atau jusnya
- Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing2 - hiris@ketuk
- Garam - jika perlu
- Tepung jagung+air sedikit (jika ingin kuah pekat) - (tak letak)
- Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
- Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.
- Susun@taburkan bahan2 lain ke atas ikan.Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
- Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
- Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.
- Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali.
0 comments:
Post a Comment