awat la kak khem masak semua gelap2 ni utk thn 2012? hehehehe..ntah la tetiba suka plak masak mende2 hitam....ritu buat kek coklat..ni plak ayam kicap...
ok la ni resepi sempoi gak ni..bahan2 basic jer..yg penting ayor tangan tu...nk masak guna byk bahan sgt pun bkn la masterchef pun awok ni..jd lebih kurang jer lar...janji rasa sedap perut kenyang...hehehehe (sori la gmbr kurang memuaskan sbb hp cap ayam plak yg snap mende ni hah)
bahan2 kalau dari chef khem mmg takde sukatan..dia main balun campak je sesedap rasa...so korang pandai2 la bajet yer...masa ni la nk adjust kemahiran campak mencampak bahan dlm kuali..ahaksss
bahan-bahan
ayam (dipotong ikut suka) dikunyit dan garam lalu digoreng
bawang besar (potong bulat)
bawang putih (ditumbuk kasar)
halia (dihiris mcm mancis)
cili merah dan cili hijau dibelah 2 ditengah jgn putuskan yer...kalau putus tu salah la kena buat lain
sedikit cili blend atau cili boh
ubi kentang - digoreng
garam
sos tomato
kicap brand kipas udang
minyak
caranya :~
- panaskan kuali dan masukkan minyak masak. dah panas tumiskan bawang besar, hirisan halia, bawang putih, cili merah, cili hijau jugak cili boh.
- dh agak sedikit layu bahan2 td masukkan sos tomato...korang agak2 la ikut suka kalau lebih sgt nti masam plak...gaulkan sebati dan masukkan kicap plak. jika agak pekat tambahkan sedikit air.
- dah mengelegak/didih kuah td masukkan garam dan rasakan sblm masukkan ayam dan kentang yg dah digoreng terlebih dahulu td.
- dah siap dan bolehlah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment