BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, March 8, 2011

jari jemari ketam bersalut



akhirnya...ada yg tertunggu2 resepi dari saya...hehehehe...mekasih la sabar menanti so N3 kali ni resepi sng dan mudoh....dari tak tau nk buat haper dgn crabstik tu meh la kita cuba yg sempoi ni..bkn bdk2 jer suka...mak pak budok pun suka...lagi sedap dicicah dgn cili sos atau apa2 yg sewaktu dgnnya....

sumber ni dari CMG punya blog...mekasih CMG...kongsikan idea utk ibu2 yg berkerja ni hah...


BAHAN-BAHANNYA :-)
12 batang crabstick @ jejari ketam
1 biji telur*
Sedikit serbuk lada hitam*(*disatukan dan pukul rata)
Tepung gandum secukupnya
Serbuk roti secukupnya (may guna kaler kuning - oren)
Sos kegemaran untuk dicicah
Minyak masa untuk menggoreng terendam'

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Jejari ketam tadi dilap kering, gaul dengan tepung, kemudian celup dalam bancuhan telur, golek atas serbuk roti, kalau nak tebal lakukan proses sekali lagi, dengan mencelup dalam telur dan golekkan sekali lagi atas serbuk roti. Buat hingga siap.
  2. Panaskan minyak dan goreng jejari ketam bersalut tadi hingga kuning keemasan, tapi jangan goreng terlalu lama. Angkat dan toskan, letak atas papertowel. Hidangkan panas bersama sos kegemaran anda...

0 comments: