gambar diatas ni puff bidan terjun..tak smpt pun nk sapu dgn telur...hehehehehe..asal siap udah..janji sodap bak kata anak sulung...
ini rupanyer puff pastry brand KAWAN....sng dan mudah jika tetiba terima tetamu kat umah...
so gara2 dah lama nk buat sgt mende ni hah...apa lagi selak la blog CMG cari apa yg sesuai nk dibuat dgn pastri ni...so ni kopi paste dari blog CMG jer..sbb anak2 pun suka mkn crabstick..so maka terhasil lah ia....
BAHAN-BAHANNYA :-)
1(10 keping) pack puff pastry jenama "KAWAN" saiz 4 inci x 4 inci
10 batang crab stik
1 kuning telur, dipukul sedikit
Serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
Sos pencicah kegemaran anda
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ambil sekeping puff pastry, kerat 2 dan biar satu bahagian besar sedikit. Kemudian kelar menyerong bahagian tengah puff pastry yang saiz besar sedikit tadi
- Crab stick tadi dibuang salutnya, letakkan pada bahagian puff pastry yang kosong. Tutup crab stick tadi dengan puff pastry yang telah dikelar2 tadi, tekan2 sedikit dan tekan kelilingnya dengan hujung garfu, seperti dalam gambar. Berhati2 alih ke dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
- Sapu kuning telur dan tabur sedikit serbuk lada hitam berperisa tadi. Bakar pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Jika oven anda ada sistem hot fan, hidupkan. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang bersama sos kegemaran anda..
0 comments:
Post a Comment