ok ni kira entri smlm la neh...kerajinan konon2 sbb lama sgt tak masak paru neh...so kira resepi sempoi tapi dpt rating SOLD OUT sehingga menjilat pinggan...anak kecik ku pun mkn bertambah2...tp dia tak mkn yg sambal la sbb dia ni alergik mkn pedas...so kasi dia yg jenis goreng...jgn pengsan lak..dia tambah nasi 3x...PITAM!!!
perihal CILI GILING brand PUTERI ni mmg kena ada selalu dlm simpanan sbb mmg tahap pemalas dewa nk rebus cili kering dan blend..so ni mmg sesuai sgt la...hehehehe...hat ni ok rasanya dari brand lain yg pernah dicuba sbb rasa la cilinya siap dgn pedas giler kalau terlebih guna...hehehe
so ni la resepi pemalas dari aku...janji masak kan..gendang gendut tali kecapi..kenyang perut senang hati....bahan2 resepi ni ikut sukati campak2 jer...
paru
bawang merah *
bawang putih *
halia *
cili giling brand PUTERI
cili sos
caranya2 :~
perihal CILI GILING brand PUTERI ni mmg kena ada selalu dlm simpanan sbb mmg tahap pemalas dewa nk rebus cili kering dan blend..so ni mmg sesuai sgt la...hehehehe...hat ni ok rasanya dari brand lain yg pernah dicuba sbb rasa la cilinya siap dgn pedas giler kalau terlebih guna...hehehe
so ni la resepi pemalas dari aku...janji masak kan..gendang gendut tali kecapi..kenyang perut senang hati....bahan2 resepi ni ikut sukati campak2 jer...
paru
bawang merah *
bawang putih *
halia *
cili giling brand PUTERI
cili sos
caranya2 :~
- paru direbus. Dihiris nipis lalu dicampur serbuk kunyit dan garam. Digoreng hingga garing.
- blend semua bahan bertanda * kemudian campurkan dgn cili giling brand PUTERI tu. Tumiskan sehingga pecah minyak/garing bahan tumisan. Masukkan cili sos dan garam. Rasakan ikut tekak dan lidah anda...hehehehe. Kemudian masukkan paru yg telah digoreng garing. Kacau rata dan angkat. Sedia dihidangkan bersama nasi putih dan juadah lain.
0 comments:
Post a Comment