Assalamualaikum semua, so hari ni ada rajin ckit nk update la blog yg dah lama bersawang ni hehehe...so meh la kita tgk resepi senang ni...mudoh sgt...hambik dari blog Cik Mat Gebu
simple dan berbaloi2...kalau nk beli kat pasar ramadan pun tak berbaloi sedap blm tau tp mahal cekik darah tu adat la kan...so meh kita semak resipinya plak
BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam, potong 9 atau 10 bahagian (ikut suka)
1 1/2 inci halia muda, hiris
1 biji bawang besar hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/4 cawan kicap manis
1 cawan air
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji cili merah, hiris
1/2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan perap dengan jus limau nipis dan garam sekejap. Cuci kembali dan cucuk dengan garfu dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Perap 45 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan goreng hingga ayam sedikit perang. Masukkan kayu manis, halia dan bawang putih, kacau rata. Tuang air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renih hingga ayam empuk.
- Masukkan bawang besar, cuka makan, cili merah dan lada hitam, masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambah sedikit air, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment